HĂRȚI INCLUZIVE ȘI INTERACTIVE ALE TRANSPORTULUI ÎN COMUN

1.MOBILITATE, ACCESIBILITATE ȘI SIGURANȚA CIRCULAȚIEI

Înapoi la lista de proiecte
Consultarea comunității

Asociația pentru Dezvoltare Urbană este implicată în viața persoanelor cu dizabilități vizuale de peste un deceniu. În cei 10 ani de activitate, am vizitat comunități de nevăzători din 40 de orașe, iar mobilitatea a fost principala problemă identificată. Nevăzătorii se lovesc de lipsa reprezentării distanțelor și formelor traseelor. Orientarea în spațiu este foarte grea pentru că nu au repere, forme, proporții. Informațiile auditive sub forma aplicațiilor de mobil nu sunt suficiente deoarece nu includ și elementul spațial-tactil.


Durata proiectului

1 an


Beneficiarii proiectului

Pentru că ne dorim o societate incluzivă, produsele pe care le propunem nu vor fi destinate exclusiv nevăzătorilor. Astfel, ele vor fi vizuale, auditive și tactile (interactive). Beneficiarii proiectului sunt toți călătorii care folosesc transportul în comun în București, pentru că toți vor beneficia de informația spațială tactilă sau vizuală) a traseului. Dintre aceștia, se disting persoanele cu deficiențe de vedere din București (5.000 slab văzători și nevăzători) și turiști cu dizabilități vizuale, care vor folosi caracteristicile tactilă (relief) și auditivă a hărților (interactivă prin aplicația de mobil).


Inițiatorul proiectului

P D


Mod implicare

Ne dorim ca experiența noastră să fie folosită în mod voluntar. Am acumulat experiență în proiectele noastre, am desenat hărți pentru toate județele din țară (în cadrul proiectului Tactile Printer One, finanțat de Fundația Orange), acum ne dorim ca experiența să fie folosită voluntar în orașul nostru de baștină. Deoarece avem experiență în interactivitatea hărților, ne vom da interesul pentru asigurarea standardelor de accesibilitate pentru viitoarele hărți interactive - plăcuțe metalice în relief, care vor fi poziționate în stațiile de autobuz. Este vorba despre hărți cu traseu colorat și reliefat, pe care aplicația STB (îmbunătățită)/telefonul mobil le va descrie audio. Plăcuțele/hărțile vor putea fi folosite ca elemente de orientare pentru persoanele cu dizabilități vizuale și persoane tipice. Putem intermedia, de asemenea, și relația cu Asociația Nevăzătorilor din București, care ar fi indicat să primească un set de hărți în varianta de hârtie, hărți care să poată fi consultate la sediul lor de către beneficiari.


Utilitatea proiectului

Proiectul de față e un pilot care își dorește să îmbunătățească reprezentarea spațială a traseelor în transportul în comun pentru toți călătorii și să o faciliteze pentru nevăzători. Nevăzătorii nu au o reprezentare a spațiului, a proporțiilor parcurse de transportul în comun. Aplicațiile de mobil existente le spun numele stațiilor, însă ei nu dețin o reprezentare, o hartă mentală a traseului. O hartă mentală ajută la poziționare, pentru a anticipa durata de parcurs, pentru ca nevăzătorii să-și dea seama când să coboare sau dacă, de exemplu, se virează la dreapta, aproximativ unde se află. Hărțile tactile incluzive nu îi ajută doar pe nevăzători să-și creeze reprezentare spațială. Acestea au elemente vizuale și ajută la crearea reprezentării traseului pentru toți călătorii, oferind informații interactive și persoanelor tipice prin aplicația imbunatatita STB (cititoare de QR code si player audio descriptiv). Pe lângă voce, ne propunem ca aplicația îmbunătățită să arate în timp real pe harta fizică din stație cât de departe este autobuzul cu ajutorul realității augmentate (iconița în mișcare a autobuzului suprapusă peste harta reală).


Acțiuni necesare pentru implementare

a) Acțiunea 1: Realizare a 275 plăcuțe metalice (sistem de afișaj incluziv) - permiterea implementării proiectului pilot în stațiile de autobuz și metrou. b) Acțiunea 2: Îmbunătățirea aplicației STB cu câteva caracteristici/feature-uri care permit interactivitatea hărților fizice și descrierile audio. c) Acțiunea 3: Popularizarea rezultatelor acestei soluții care implică responsabilitate socială față de comunitate.


Costul total

Costul estimativ al proiectului este de 500.000 lei.Am preconizat realizarea a 225 de tăblițe incluzive (vizual + tactil + auditiv) în stații de RATB și 50 de tăblițe în stațiile de metrou. Acestora adăugăm grafice tactile pe hârtie ale tuturor stațiilor care vor fi donate ONG-urilor de specialitate de nevăzători din București. LEI (inclusiv TVA)


Amplasamentul proiectului

225 stații RATB (Liniile 41, 1, 131, 335) și 25 de stații de metrou


Localizare (galerie foto)
Alte fișiere (pdf/word)