COMPOSTARE COMUNITARĂ ÎN COTROCENI

6.PROTECȚIA MEDIULUI/ANIMALELOR

Înapoi la lista de proiecte
Consultarea comunității

Am consultat vecinii din Cotroceni privind amenajarea unor spații pentru compostarea bio-deșeurilor prin postări repetate pe acest subiect în grupul de Facebook Comunitatea în Cotroceni, dar și prin intermediul partenerilor noștri de la Asociația Incotroceni. Vecinii au fost extrem de receptivi ideii, declarându-se interesați să participe la proiect.


Durata proiectului

6 luni, atât pentru obținerea autorizațiilor necesare, pentru amenajare, cât și pentru educare


Beneficiarii proiectului

Locuitorii cartierului Cotroceni, o zonă de case și blocuri cu regim mic de înălțime


Inițiatorul proiectului

B I


Mod implicare

Ne putem implica la: amenajarea zonelor de compost cu aport voluntar cu ajutorul unor profesioniști cu experiență în compostare comunitară (Urban Cultor); educarea populației pentru o compostare corectă și eficientă pe termen lung; supervizarea zonelor de compost pe termen lung cu ajutorul unor volunatari formați în comunitate cu ajutorul experților în compostare de la Urban Cultor.


Utilitatea proiectului

Managementul dezastruos al deșeurilor în București constituie o problemă bine-cunoscută de autorități. Deocamdată mare parte a deșeurilor generate în capitală ajung la gropi de gunoi, multe neconforme. Pe lângă poluarea generată și impactul asupra sănătății cetățenilor, municipalitatea ajunge să plătească penalități pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare, dar și contribuții la Fondul de Mediu pentru fiecare tonă depozitată la groapă. Țintele asumate la nivel european nu pot fi îndeplinite fără colectarea separată a deșeurilor, mai ales a fracției biodegradabile, care reprezintă undeva la 50% din ceea ce se generează la nivel municipal. Mai mult, potrivit Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, care a intrat în vigoare din 20 februarie 2021, operatorul de salubritate este obligat să asigure colectarea separată a resturilor biodegradabile. Acest lucru însă nu se întâmplă în București decât prin intermediul unor inițiative private. Colectarea separată a bio-deșeurilor ar avea numeroase avantaje pe termen lung: - se reduce cantitatea de deșeuri depozitată la groapă, respectiv emisiile aferente și levigatul care poluează solul, apele de suprafață și pânza freatică; - se îmbunătățește semnificativ calitatea deșeurilor reciclabile colectate, prin faptul că nu se mai amestecă reciclabile cu deșeuri biodegradabile; - se generează sol fertil, care poate fi folosit pentru grădinărit, motivându-i pe cetățeni și crescând sentimentul de apartenență și de mulțumire privind zona în care locuiesc.


Acțiuni necesare pentru implementare

a)Acţiunea 1: Este necesară stabilirea unui plan pentru un proiect pilot de compostare comunitară în cartierul Cotroceni. Cartierul Cotroceni este o zonă ceva mai ușor gestionabilă din punct de vedere al managementului deșeurilor (fiind zonă preponderent de case și blocuri cu regim mic de înălțime), în care PMB are în administrare spații care ar putea fi alocate proiectului. Propunem identificarea a cinci astfel de zone în care să putem amplasa câte trei cutii din lemn: două de câte 1000 de litri fiecare (una pentru resturi proaspete, alta pentru resturi deja maturate, care vor fi mutate din prima cutie de către voluntari după o perioadă de timp); și o a treia cutie pentru unelte și pentru frunze, crengi tocate, rumeguș și alte materii maro - cu ajutorul cărora se realizează compoziția corectă a compostului. Fiecare astfel de zonă de compostare ar trebui dotată cu un aerator de compost și ustensile pentru mutare (furcă, greblă, lopată). Fiecare zonă ar deservi în jur de 30 de familii înscrise în proiect. Autoritatea publică locală ar trebui să obțină autorizații pentru amenajarea zonelor și pentru funcționearea lor ca spații de compostare comunitară. În plus, propunem dotarea gospodăriilor care doresc să facă propriul compost acasă cu compostoare de grădină și know-how-ul necesar pentru acest demers individual. b) Acţiunea 2: Ar urma amenajarea zonelor de compostare. Recomandăm colaborarea pentru amenajare cu Urban Cultor (http://bit.ly/urbancultorcompost), un operator autorizat pentru astfel de lucrări. Cei de la Urban Cultor au mai amenajat astfel de zone, beneficiind de know-how din partea unor experți din Franța și Bulgaria cu experiență în compostare comunitară. Totodată, ar trebui identificate gospodăriile care doresc să producă compost acasă și dotate corespunzător. c) Acţiunea 3: Pentru ca procesul de compostare să fie realizat corect, este nevoie de educarea cetățenilor implicați în proiect. Asociația pentru Consum Sustenabil își asumă demersul de educare al cetățenilor, cu ajutorul experților de la Urban Cultor, care au formare în domeniu. Pentru a evita neplăcerile și contaminarea compostului din spațiile comune, accesul trebuie restricționat - se va face doar pe bază de cheie/cifru, iar voluntari vor verifica periodic respectarea regulilor și a compoziției corecte a compostului, astfel încât procesul să nu fie în van sau chiar dăunător.


Costul total

100000 LEI (inclusiv TVA)


Amplasamentul proiectului

Cartierul Cotroceni, sector 5 și 6, București