AMENAJARE SPAȚIU PUBLIC ROTONDA ECVESTRĂ

3.AMENAJARE SPAȚII PUBLICE

Înapoi la lista de proiecte
Consultarea comunității

Demersurile ca acest spațiu urban să fie transformat într-o piațetă pietonală, cu un potențial impact cultural în zonă, au început acum cca. doi ani, când s-a aprobat transformarea străzii Esarcu în spațiu pietonal de către Comisia Tehnică de Circulație și Administrația Străzilor - PMB (ad. PMB – Direcția Transporturi, Administrația Străzilor nr. 33867/04.11.2020, Comisia Tehnică de Circulație nr. 20165/ 13.10.2020, care include și recomandarea de extindere a spațiului pietonal în afara străzii Esarcu, cuprinzând și actualului spațiu de parcare aflat la intersecția dintre str. Episcopiei și str. Esarcu ; reamintim și corespondența cu instituțiile publice implicate – MB – Administrația Străzilor, ad. nr. 9356/ 11.11.2020 ; PMB - Direcția Transporturi, adresa nr. 8075/15.06.2021 ; PMB – Direcția Patrimoniu, Serviciul Cadastru, ad. nr. 1992667/2228/ 24.02.2022), la cererea proprietarului Camil Perian. Un precursor al inițiativei noastre este proiectul de revitalizare urbană a axei culturale Căii Victoriei (sef proiect arh. Alexandru Beldiman), elaborat în anul 2006, în cadrul căruia, la intersecția dintre str. Episcopiei și str. Esarcu, a fost propusă pietonalizarea zonei, cu accent pe definirea unui punct cu caracter cultural. Între blocul „Societății Construcția Modernă” și Ateneul Român există o stradelă înfundată, necesar a fi activată ca spațiu public pietonal – strada Esarcu. Acest deziderat este susținut și de magazinele de la parterul imobilului, deținute de firme de prestigiu în domeniul cofetăriei, vinurilor, bijuteriilor, precum și de mica galerie de artă Rotenberg-Uzunov, care formează un spațiu comunitar-cultural cu fațada laterală a Ateneului și cu intrarea sa secundară. Pe această stradelă anticipăm un spațiu de odihnă și contemplare, în cadrul unor alte, viitoare amenajări urbane. In centrul de greutate al triunghiului se propune delimitarea unui spațiu circular marcat în paviment prin piatră cubică din andezit, în centrul căruia s-a amplasat statuia, din alamă (posibil bronz), „Ecvestră” a artistului Virgil Scripcariu. Statuia este cap de pespectivă, atât din Calea Victoriei, cât și din aleea din fața scărilor monumentale ale Ateneului, profilându-se pe fațada Blocului „Societății Construcția Modernă”. Alegerea obiectului urban sculptural a venit de la sine : sugerarea mentală a unor creații-reper, care animă cu simbolistica lor rafinată cotidianul spațiului public, este definitorie pentru opera sculptorului Virgil Scripcariu. Așa credem, că, în sfârșit, și-a găsit locul sculptura „Ecvestră”: Pledoarie artistică: „Un eseu vizual despre lupta pentru ideal, ce a însoțit prelung umanitatea creatoare. Raportarea la valorile clasice prin citatul sculptural - capul de cal al lui Phidias - este alăturată ludic unui cal de gimnastică pe care „evoluează” un personaj îmbrăcat într-o togă atemporală. Rapelul la antichitate aduce lucrarea într-un context potrivit cu clădirea Ateneului Român, căruia s-ar învecina.” (Virgil Scripcariu, 2022)


Durata proiectului

Durata estimată este de cca. 12 luni, din care 8 luni necesare pentru proiectare și 4 luni execuție.


Beneficiarii proiectului

Beneficiarii directi sunt bucureștenii, care vor fi avantajați de un cadru special amenajat, care întruneste criterii de ambient special, conceput si potrivit pentru artiști, melomani. În cadrul Festivalului international „George Enescu” anumite activități concertistice se pot extinde în spațiul urban.


Inițiatorul proiectului

P C


Mod implicare

În calitate de proiectant al restaurării imobilului din str. Episcopiei nr. 2-4 , Biroul de Arhitectură Ruxandra Nemțeanu, cu susținerea Asociației de proprietari Episcopiei 2-4 și a Ordinului Arhitecților din România – Filiala București, va depune toate diligențele în vederea continuării proiectului pentru amenajarea spațiului urban din proximitatea imobilului, se va implica în promovarea acestui spațiu public ca un punct nodal al artiștilor, loc de întâlnire și contemplare, precum și de audiții muzicale, simfonice în stradă, în special.


Utilitatea proiectului

În inima Bucureștiului se află una dintre clădirile-simbol ale culturii române: Ateneul Român, un edificiu ridicat în perioada anilor 1886-1888. Impozanta clădire a fost concepută de arhitectul francez Albert Galleron. Clădirea este astăzi sediul Filarmonicii „George Enescu”, iar, din anul 1958, se organizează aici Festivalurile Internaționale „George Enescu”. Spațiul propus spre amenajare este, în prezent, utilizat ca spațiu de parcare, nefiind valorificat din punct de vedere urban. La momentul în care s-a hotărât înălţarea Ateneului, terenul aflat în spatele Episcopiei aparţinea „Societăţii Ecvestre Române”. Înainte de cumpărarea terenului de la societatea amintită, existau planuri şi chiar unele demersuri concrete pentru construirea pe acest teren a unui circ cu manegiu de cai. Fundaţia circulară, pregătită pentru manejul circului şi ideea de a folosi aceste temelii l-au obligat pe arhitectul Ateneului să proiecteze clădirea într-o formă circulară şi să-i adauge un acoperiş de forma unei cupole. De aici ideea amenajării unui spațiu circular concentric, care să se focalizeze pe statuia „Ecvestră”. Blocul de locuințe din strada Episcopiei nr. 2-4 – principalul fundal al statuii propuse – a fost realizat de „Societatea Construcția Modernă”, pe o parcelă aflată în vecinătatea nordică a Ateneului Român, peste o fostă casă boieresca Darvari, lipită de fațada laterală a Ateneului. În acest bloc, construit în anul 1928-1930, a fost primul sediu al „Societății Arhitecților Români”. Este un edificiu, care la randul său este purtător de cultură și memorie culturală. Amenajarea urbană propusă face parte din ZCP nr. 16 – Victoriei și este sub influența zonei de protecție a monumentului istoric Ateneul Român, devenind, prin intervenție, prietenoasă cu mediul urban, cu zona istorică la care face referire, un punct de focalizare pietonală. În primă etapă (fiind condiționați de o limită de buget pentru propunerea actuală), este propusă amplasarea statuii – turnată din bronz sau alamă – „Ecvestră” (Virgil Scripcariu), amenajarea urbană circulară, de mici dimensiuni, din jurul acesteia (108 mp), precum și delimitarea spațiului prin elemente de mobilier urban (37 mp) pentru pietonalizarea întregului areal extins. Într-o etapă ulterioară se va putea continua și finaliza, prin propunerile din etapa 2, intenția integrală de amenajare urbană a întregului spațiu de 995 mp, incluzând zona triunghiulară din fața amplasamentului propus pentru statuia „Ecvestră”, precum și stradela Esarcu, unde se va putea propune amplasarea unor elemente de mobilier urban – mese, scaune și ghivece de mari dimensiuni cu plante –, pentru susținerea, la exterior, a spațiilor comerciale pe perioada estivală. Statuia „Ecvestră” a artistului Virgil Scripariu va aminti de toate aceste straturi urbane istorice, proprii amplasamentului, într-o formula ludică și atractivă pentru bucureștenii dornici de frumos și de spații amenajate cu reverberații în timp. (Vezi fișă detaliată proiect)


Acțiuni necesare pentru implementare

Actiunile necesare pentru implementarea proiectului sunt urmatoarele: a) Aprobarea finantarii de catre Primaria Municipiului Bucuresti; b) Aprobarea amenajarii spațiului public de către administratorul/ administratorii acestuia; c) Licitarea proiectarii conform prevederilor legale; d) Proiectare si obtinerea avizelor si Autorizatiei de Construire; e) Licitarea executiei conform prevederilor legale; f) Executia lucrarilor de amenajare și amplasarea statuii „Ecvestră” a artistului Virgil Scripcariu.


Costul total

500000 LEI (inclusiv TVA)


Localizare (galerie foto) Alte fișiere (pdf/word)