PROGRAM DE CONŞTIENTIZARE A POPULAŢIEI PRIVIND COLECTAREA SEPARATĂ A DEŞEURILOR

6.PROTECȚIA MEDIULUI/ANIMALELOR

Înapoi la lista de proiecte
Consultarea comunității

Ideea de proiect a prins contur prin mai multe cai: 1. Pe de-o parte consultarile s-au facut in mod fizic, membrii si voluntarii asociatiei ce locuiesc sau isi desfasoara activitatea in Municipiul Bucuresti au venit cu idei si sugestii de imbunatatire a gradului de colectare separata a deseurilor, moduri mai facile de colectare adresata atat persoanelor care locuiesc la case, cat si pentru cei care locuiesc la bloc. 2. Pe de alta parte, ideea de proiect s-a conturat prin diversele participari ale membrilor asociatiei la multiplele intalniri online, intalniri dedicate in special imbunatatirii situatiei mediului in general si specific a imbunatatirii colectarii responsabile a deseurilor, a imbunatatirii calitatii aerului si gestionarea responsabila a resurselor naturale. Intalnirile au fost organizate fie de alte ONG uri de profil, fie chiar de catre autoritatile responsabile de gestionarea problemelor de mediu, cum ar fi: Consiliile locale, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Mediului. Un aport foarte important in conturarea ideii de proiect a fost si implicarea ambasadorilor diferitelor tari din Europa, prin prezenta lor la diversele dezbateri pe tema gestiunii deseurilor si conservarea resurselor naturale, dezbateri la care membrii Asociatiei Preocupati de Viitor au luat parte.


Durata proiectului

02 Decembrie 2021 – 30 Noiembrie 2022, respectiv 12 luni calendaristice


Beneficiarii proiectului

Oamenii de toate vârstele, rezidenti si ne-rezidenti ai Municipiului Bucuresti


Inițiatorul proiectului

S D


Mod implicare

Coordonare voluntari, contact cu autorităţile publice şi mass-media, acțiuni concrete pe străzi, la asociații de proprietari, conform descrierii din proiect. Primul pas (2021- 2022) - deșeurile din București! Pasul doi (2022- 2023) - pădurea București!


Utilitatea proiectului

Încurajarea oamenilor de a colecta separat deşeurile valorificabile de cele nevalorificabile in propriile locuinte şi de a le depunde în spaţiile special dedicate, indiferent la ce distanţă faţă de locuinţă sunt amplasate acestea şi implicit creşterea implicării cetățenilor în comunitate. Pentru locatarii sectoarelor care nu au pubele stradale pentru a se debarasa de deseurile reciclabile, prin acest proiect ne propunem sa ajungem la asociatiile de proprietari si sa initiem intalniri tematice impreuna cu membrii acestora pentru a-i informa despre necesitarea colectarii separate a deseurillor in sacii pusi la dispozitie de salubristul local. Astfel, ne propunem reducerea cantitatilor de deseuri municipale ce ajung la depozitul de deseuri si marirea considerabila a cantitatilor de deseuri valorificabile prin activitati concrete de constientizare adresate populatiei Municipiului Bucuresti.


Acțiuni necesare pentru implementare

A1 1.1. Identificarea punctelor de colectare separată a deşeurilor in toate sectoarele Municipiului Bucureşti si corelarea cu Planul de gestionare a deseurilor din Municipiul Bucuresti 2020-2025. 1.2 Maparea aceste locatii intr-un program informatic crearea planului de acoperire, respectiv agenda intalnirilor cu asociatiile de proprietari in sectoarele unde numarul de pubele stradale este mai mic de 60 de locatii / sector ( sectoarele 2,5 şi 6). A2. 2.1.Prezentarea proiectului tuturor persoanelor şi instituţiilor interesate, prin anunţuri targetate si platite, conferinte si dezbateri. A3. 3.1. Derularea proiectului: selecta voluntarilor si personalului auxiliar 3.2. Desfăşurarea acţiunilor propriu-zise în teren- abordarea persoanelor prin iniţierea unei conversaţii deschise cu scopul de a lăuda iniţiativa de a colecta separat deşeurile. - se va descrie pe scurt pentru toate persoanele abordate - proiectul si sursa de finantare, respectiv Primaria Muncipiului Bucuresti. - premierea în mod simbolic cu obiecte sau produse mici ( de tip magnet, insignă, dulciuri sănătoase în ambalaj biodegradabil / reutilizabil, fructe, etc. ). - solicitarea de a-i include într-o tombolă care va avea ca premiu participarea în cadru un curs specializat de educaţie pentru protecţia mediului, îmbinat cu activităţi în aer liber pe decursul a 2 zile într-un centru dedicat activităţilor de învăţare şi petrecere a timpului liber. - solicitarea de a face poze şi filmuleţe cu persoanele care aduc deşeurile la centrele de colectare; materiale digitale vor avea ca subiecte diverse iniţiative proprii legate de deşeuri, de limitarea impactului asupra mediului şi despre rolul educaţiei pentru persoanele de toate vârstele; pozele şi filmuleţele le vom promova pe canalele proprii şi pe site-urile de socializare ale persoanelor care îşi dau acordul, iar prin aceasta persoanele vor deveni ambasadori ai mediului curat – deci un exemplu de urmat în comunităţile din care provin. - proiectul se va desfăşura continuu, 7 /7 zile, pe o perioadă între 2 şi 4 ore / punct de colectare; vor fi 2-3 voluntari în schimburi care vor aborda persoanele care aduc deşeuri colectate separat iar aceştia vor purta veste şi şepci / căciuli cu insigna dedicată proiectului pentru a creşte vizibilitatea dar şi pentru a da încredere persoanelor pe care le abordează. - în funcţie de disponibilitatea voluntarilor, proiectul se va desfăşura în paralel în mai multe puncte de colectare din toate cele 6 sectoare ale Municipiului Bucuresti. - în caz de limitare a contactului fizic impus de conditiile pandemice viitoare, am luat în calcul şi desfăşurarea în mod online a proiectului; practic se va respecta organizarea conform punct 3.1. şi vom solicita persoanelor interesate filmuleţe şi colaj de fotografii cu modul lor de gestionare a deşeurilor şi contribuţia lor la protecţia mediului. - activitatea (fizică sau online) se va desfăşura incepand cu 09 Ianuarie 2022 pana 15 Octombrie 2022.


Costul total

345000 LEI (inclusiv TVA)


Localizare (galerie foto) Alte fișiere (pdf/word)