CIORILE DIN GRĂDINA CIȘMIGIU | VECINI CU ARIPI

6.PROTECȚIA MEDIULUI/ANIMALELOR

Înapoi la lista de proiecte
Consultarea comunității

Cișmigiul nu e doar o grădină monument istoric, este și o oază de verdeață în inima unui București sufocat și, totodată, casă pentru multe specii de păsări, insecte, amfibieni și reptile. Din păcate, dezechilibrele din ecosistem au fost amplificate de intervenția omului, iar astăzi e tot mai greu să ne bucurăm de un mediu salubru în mijlocul orașului, din cauza propriei neglijențe. Ideea acestui proiect a pornit de la frustrarea acumulată vizitatorii parcului și vecini față de prezența ciorilor în Cișmigiu. Deși, în ultimii ani au fost făcute eforturi pentru spălarea mobilierului și a aleilor din Grădina Cișmigiu în sezonul cald, acestea sunt insuficiente și costisitoare. Vegetația, monumentele și mobilierul istoric au foarte mult de suferit din pricina găinațului, iar mulți dintre iubitorii Cișmigiului vor să scape (cu orice preț) de aceste păsări. Frustrarea îi face pe unii oameni să ceară împușcarea păsărilor sau tăierea arborii înalți din parc. Ca să găsim cele mai bune soluții pentru problema mizeriei cauzate de stolul de ciori care înnoptează (zilnic, între lunile iunie-noiembrie) în Grădina Cișmigiu e necesar să înțelegem, în primul rând, cauza migrației și comportamentul păsărilor. Un studiu de mediu (ornitologic) corect realizat ar putea furniza și cele mai bune soluții pentru a îndepărta roost-ul de ciori din Grădina Cișmigiu. Comunitatea locală a fost consultată în două etape: - prima dată, printr-o postarea realizată pe 23 septembrie pe grupurile online din cartier, pentru a colecta idei de proiect; - a doua dată, printr-o postare realizată pe 16 octombrie pentru a alege cele mai reprezentative idei care să fie înscrise în cadrul apelului de bugetare participativă. (https://www.facebook.com/Cismi.Civic/posts/1319484065150245)


Durata proiectului

2 ani: 2022 studiu și măsuri recomandate + 2023 implementarea măsurilor si monitorizarea eficientei


Beneficiarii proiectului

Bucureștenii și comunitatea utilizatorilor zilnici ai Cișmigiului, turiștii, ALPAB, PMB


Inițiatorul proiectului

O P


Mod implicare

Vom desfășura o campanii de informare cu privire la comportamentul responsabil față de hrănirea păsărilor în parc în cadrul proiectului Grădina cu Oameni (https://gradinacuoameni.ro/). Deasemenea, stăm la dispoziția PMB pentru consultarea comunității și inventarierea speciilor de păsări întâlnite în Cișmigiu.


Utilitatea proiectului

În momentul de față, PMB cheltuiește (prin ALPAB) sume ridicate pentru spălarea aleilor și a mobilierului din Grădina Cișmigiu de găinațul produs de ciori. Efectele curățeniei sunt însă limitate și, în perioada iunie-noiembrie, parcul miroase și arată insalubru. Patrimoniul construit este distrus de excrementele ciorilor, vegetația suferă din cauza acidului uric prezent în excremente, vizitatorii și vecinii parcului sunt frustrați din cauza disconfortului olfactiv și auditiv produs de migrația zilnică a stolului de păsări, există riscul apariției unor focare de infecție cu histoplasmoză (din cauza găinațului care favorizează dezvoltarea unor fungi, ușor de inhalat în condiții de uscăciune). Prezența stolului de ciori între unile iunie-noiembrie face inutilă orice discuție legată de reabilitarea generală a Grădinii Cișmigiu. Până la rezolvarea acestei probleme, orice efort de a reda strălucire Grădinii Cișmigiu va fi acoperit în găinaț, timp de cel puțin 6 luni din an. Arborii bătrâni, pe care ciorile înnoptează, au început să se usuce. Vara, parcul este plin de păsări moarte și miroase ca un coteț, fiind un focar de infecție și pentru toată avifauna care locuiește în parc.


Acțiuni necesare pentru implementare

1. Stabilirea cauzelor care generează migrația zilnică a stolului de ciori în Cișmigiu, în intervalul iunie-noiembrie, prin intermediul unui studiu de mediu realizat decătre biologi experți în ornitologie. 2. Stabilirea unor măsuri de către specialiști în mediu (pe baza studiului realizat în faza 1), care să reducă impactul migrației stolului de ciori sau să o elimine total, într-un mod minim invaziv și respectuos față de natură. 3. Implementarea măsurilor propuse pentru a reduce prezența stolului de ciori în Cișmigiu și monitorizarea eficienței acestora. Exemple: https://www.humanesociety.org/resources/what-do-about-crows https://audubonportland.org/our-work/rehabilitate-wildlife/having-a-wildlife-problem/urban-crows/downtown-crows/


Costul total

500000 LEI (inclusiv TVA)


Localizare (galerie foto) Alte fișiere (pdf/word)