3600 DE STERILIZĂRI PENTRU PISICILE HOINARE ALE BUCUREȘTIULUI SI PENTRU COMUNITATE

6.PROTECȚIA MEDIULUI/ANIMALELOR

Înapoi la lista de proiecte
Consultarea comunității

Implicarea membrilor comunității în identificarea ideii de proiect a venit prin : a) succesul (și nevoia) campaniilor de sterilizare ASPA.) B)- conceperea unui chestionar online care a întrebat populația celor 6 sectoare care sunt problemele stringente legate de pisicile hoinare, locațiile în care acestea se găsesc, frecvența abandonului, numărul de pisici hoinare din jurul locuinței lor etc, precum si soluțiile propuse de aceștia. Rezultatele acestui chestionar le atașăm acestui proiect. O proporție covârșitoare a repondenților au identificat sterilizarea pisicilor ca cea mai bună metodă de gestionare a suprapopulației feline. Aceeași proporție și-a arătat disponibilitatea de a participa activ la aceste campanii, prin construirea unor grupuri de voluntari și a indicat, în proporție de 78.2 % necesitatea acțiunilor de sterilizare C) Consultarea Poliției Animalelor București și Aspa. Am consultat atît ASPA cît și Poliția Animalelor care ne-au asigurat de nevoia și utilitatea acestui proiect. d) Consultarea asociațiilor de proprietari care și-au manifestat disponibilitatea în vederea participării la campanii de capturare și sterilizare https://docs.google.com/forms/d/1d0w2r_Gub81BwSw5F-4gdABaT2Qy8lW6sk9IOLfpni4/edit?ts=62910cad#responses


Durata proiectului

12 luni


Beneficiarii proiectului

locuitorii din București,asociațiile de proprietari, PMB, ASPA, Poliția Animalelor, Poliția Locală


Inițiatorul proiectului

F L


Mod implicare

Observator ( si/ sau partener)


Utilitatea proiectului

Pisicile hoinare au crescut ca număr în ultimii ani în București, parțial și datorită scăderii numărului de câini hoinari precum și ratei crescute de abandon. Aceste pisici devin prădători pentru un număr mare de păsări , precum și animale exotice mici. În comunitățile mari de pisici regăsim adeseori boli virale care scad considerabil speranța lor de viață. Totodata prezența acestora în comunitățile aglomerate, așa cum sunt în București, crește riscul transmiterii de paraziți și zoonoze. În ultimul rând prezența acestora pe străzi este periculoasa pentru aceste animale, fiind expuse la abuzuri, violențe, morți premature. Din păcate, în comunitățile cu un număr mare de animale hoinare crește abuzul suferit de acestea, violența și suferința pe care acestea o resimt. Acestea au un impact mare asupra societății, în principal asupra copiilor care văd acest tip de violență normalizat. Aceasta contravine cu empatia intrinsecă pe care aceștia o resimt față de orice ființă simțitoare. De aceea Comitetul Națiunilor Unite, Direcția de Protecție a copilului a impus statelor membre să reducă masiv expunerea copiilor la violența împotriva animalelor, implicit reducerea acestei violențe din partea comunității. Considerăm că acest risc se reduce prin diminuarea numărului de animale de pe străzi. În continuare cea mai umană și sustenabilă metodă de gestionare a animalelor hoinare este sterilizarea,acceptată ca soluție la nivel mondial. Am primit des, din partea membrilor comunității ,a voluntarilor, a autorităților implicate precum și a asociațiilor de locatari apeluri pentru prinderea, capturarea felinelor în vederea sterilizării, o acțiune deloc facilă pentru oamenii care doresc să ajute. Utilitatea acestui proiect rezidă, pe lângă acțiunile de informare și sterilizare propriu-zisă și în capturarea pisicilor precum și instruirea voluntarilor în acțiuni de capturare. Imposibilitatea prinderii acestor feline ( din parcuri, scări și grădini de bloc, zone de depozitare a deșeurilor, locurile în care regăsim cele mai amri comunități de pisici,) duc la înmulțire necontrolată și de aici efectele expuse mai sus. propunem, împreună cu grupuri de acțiune locală, voluntari, asociații de proprietari să acționăm exact în aceste zone, innacesibile, zone identificate și prin consultarea membrilor comunității. O altă problemă pe care dorim să o adresăm este valoarea mare plătită de ASPA pentru serviciile de sterilizare. Acest proiect vine în sprijinul acestor instituții, prin oferirea unui nr de 3600 de sterilizări.


Acțiuni necesare pentru implementare

1.Realizarea de parteneriate cu grupuri de acțiune locală, asociații de proprietari și consitutire grupuri voluntari pentru fiecare sector.- Luna 1- Septembrie 2. Campanie informare acțiune sterilizare .- Luna 1- Septembrie 3. Instruire acțiuni capturare - Luna 1- Septembrie 4. Stabilire zone/ sector pentru instalare clinica mobila ( dacă este cazul) - Luna 1-Septembrie 5.Campanii de sterilizare gratuită în clinica mobilă ( dacă este cazul) + capturare. propunem să acționăm timp de o lună în fiecare sector din București și să sterilizăm 600 de pisici în fiecare sector, un total de 3600 de pisici. Astfel lunile sept-noiembrie- primele 3 sectoare , urmând ca această campanie să se reia în martie- mai 2023, primăvara și toamna fiind anotimpurile prolifice înmulțirii pisicilor hoinare. Toate sterilizările se vor efectua în clinica mobilă autorizată.( optional) Animalele vor fi capturate de echipa care implementeaza proiectul, împreună cu parteneri- dacă este cazul- împreună cu voluntari( grupurile locale instruite in prealabil) și vor fi țintite cu preponderență locurile indicate de membrii comunității unde pisicile hoinare se regăsesc în număr mare. 6. Organizarea unui eveniment de adopții și instruire bunăstare animale împreună cu organizații de profil, specialiști, medici veterinari, grupuri civice, autorități locale - iunie 2023.


Costul total

500000 LEI (inclusiv TVA)


Amplasamentul proiectului

Bucuresti, sector 1-6


Localizare (galerie foto) Alte fișiere (pdf/word)